Project Description

Lugt fra brand

I Georg Jensens store butik på Strøget havde en brand i naboejendommen Illums Bolighus givet store gener for medarbejderne. Men Climates trådte til med en løsning i form af desinficeringsmaskinen Deconx DX1, der på fem timer og uden skadelige kemikalier, efterlod butikken ren og lugtfri, uden at varer eller inventar havde taget skade.

Lugt fra brandEn brand i Illums Bolighus havde efterladt en fæl lugt i Georg Jensens store butik på strøget i København. At lufte ud havde intet hjulpet og man kunne ikke lade medarbejderne arbejde under de forhold:
– Der lugtede som i et surt røgeri. Man blev tung i hovedet og fik kvalme af at stå i butikken. Vi kunne hverken have vores medarbejdere i butikken, eller kunder for den sags skyld, forklarer Camilla Lilleøre, der er Deputy Store Manager hos Georg Jensen.
Men at fjerne lugt i en butik i tre etager der rummer sølvtøj, guld, perler, træ, stof og andre sarte materialer, var ikke ligetil. Man stod i et dilemma: butikken skulle hurtigst muligt åbnes for kunder, men der skulle tages hensyn til de fine varer og resten af inventaret. Løsningen kom i form af en Deconx DX1-maskine, der hurtigt og skånsomt fjernede alle lugtgener:
– Man kunne intet se, der var ikke sodskader eller vand fra slukningsarbejdet, blot en fæl lugt, der gav stærke gener hos medarbejderne. Vi indsatte derfor fem Deconx-maskiner, fordelt på alle etager, hvor de fik lov at arbejde i fem timer. De fungerer ved at blæse tørdamp i form af brintoverilte ud i lokalet, der bekæmper mikroorganismer såsom bakterier, vira, lugt og skimmelsporer. Alt dette sker uden brug af giftige kemikalier. Resultatet var som ventet: Allerede dagen efter branden var butikken klar til åbning, fortæller Signe Steen Risager, adm. direktør hos Climates Danmark.

Glade for resultatet

Fjerner lugt fra brand

Også fra Georg Jensens side var man godt tilfredse med resultatet:
– Selvom Signe havde beroliget os var vi alligevel nervøse. Vi havde jo på egen krop følt hvor slemt et aftryk branden i Illums Bolighus havde sat i vores egen del af bygningen. Og kunne vi nu stole på at vores sølv eller andre designervarer ikke ville tage skade? Det var svært at tro på, at man så hurtigt kunne udbedre lugtgenerne uden nogle negative konsekvenser. Men da vi kom tilbage til butikken var der ikke en eneste vare, der havde taget skade. Samtidigt føltes indeklimaet bedre end nogensinde før. Maskinerne, havde vitterligt nået ud i alle kroge af butikken, fortæller Camilla Lilleøre.

Betydelig besparelse

I forhold til lugt- og desinficeringsopgaver, der foretages af de kendte skadeserviceselskaber, som forsikringsselskaber typisk anvender til at tage sig af røgskadede- og svampeinficerede bygninger og løsøre, vurderer Signe Steen Risager, at udgiften til en behandling med Deconx-maskiner prismæssigt er op til 75 procent billigere og kan gøres 5 gange hurtigere.

Mange muligheder

Signe Steen Risager kan mærke en stigende efterspørgsel på Deconx-behandlingerne. Særligt tidsfaktoren er efterspurgt til diverse desinficeringsopgaver. Er der bakterier, skimmelsporer eller har en røget lugt sat sig i en bygning, kan det have store økonomiske og sundhedsmæssige konsekvenser. En behandling tager kun 5 timer inklusiv en halv times udluftning, og kan derfor spare virksomheden eller forsikringsselskabet mange dage eller ugers driftstab.
– Der er utroligt mange scenarier hvor en DeconX-behandling kan være nyttig. Vi har allerede set gode resultater på flere skoler, hvor vi har været med til at reducere bakterier og eliminere skimmelvækst, så elever og lærere har fået et sundt og behageligt indeklima. I Norge, der har væsentligt skrappere krav til hygiejne og indeklima på hospitalerne, bruges DeconX-behandlingerne med stor succes, og det tror jeg også vil blive tilfældet i Danmark, hvor der desværre sker mange dødsfald på grund af en for høj bakterievækst.